Zakaži posetu
PREUZMI BROŠURU

Simbioza industrijskih parkova i lokalne zajednice

Simbioza industrijskih parkova i lokalne zajednice

Prednosti smeštanja proizvodnje u industrijski park su ogromne i odražavaju se na brojne aspekte biznisa. Od ušteda na različitim nivoima poslovanja do činjenice da radite u okruženju koje se u svakom trenutku prilagođava potrebama vašeg biznisa.

Međutim, dobro razvijeni industrijski parkovi imaju daleko širi društveni i ekonomski značaj. Ne samo da podstiču razvoj poslovanja i proizvodnje, već dugoročno gledano imaju pozitivan uticaj na lokalnu i regionalnu zajednicu kojoj donose mnogo više.

DIREKTAN UTICAJ INDUSTRIJSKIH PARKOVA

Na prvom mestu je svakako stvaranje novih radnih mesta. Industrijski parkovi koji privlače investitore, proizvođače, ali i podstiču pokretanje novih proizvodnih delatnosti, kao krajnji rezultat utiču na povećanje zaposlenosti stanovništva. To će dodatno lokalnu zajednicu učiniti poželjnim mestom za dolazak nove radne snage različitih profila i obrazovnih nivoa.

Povoljna poslovna atmosfera usmeriće lokalnu zajednicu da razvija stambene kapacitete neophodne za zaposlene u industrijskom parku. Razvoj novih ili već postojećih naselja u okolini parka ima direktan društveno-ekonomski uticaj, jer na 50 zaposlenih obezbeđuje:

  • – podršku za 300 do 400 ljudi
  • – potrebu za 75-100 domova
  • – 200 školske dece
  • – potrebu za 6 učitelja/nastavnika
  • – podsticaj kupovine oko 100 automobila
  • – siguran opstanak barem 10 prodavnica
  • – održivost dodatnih 10 profesionalnih zanimanja (zubari, doktori, advokati)
  • – kupovinu robe proizvedene na ukupnoj površini od 1000 hektara

Detaljan izveštaj o uticaju velikih industrijskih parkova na male zajednice možete pronaći na sajtu Američke asocijacije za planiranje na linku ovde.

Zbog specifične organizacije industrijskih parkova, proizvođači lakše sprovode mere smanjenje emisije zagađenja u odnosu na samostalne fabričke komplekse. Samim tim i stanovništvo ima veću motivaciju da se naseljava u blizini parkova i svojih radnih mesta. Takođe, na pozitivan odnos utiče usmerenost parkova ka zelenim industrijama, alternativnim ekološkim rešenjima i smanjenju zagađenja životne sredine. Sve to je uticalo na afirmativan odnos zajednice prema konceptu industrijskog parka.

Industrijski parkovi su odlični katalizatori znanja, daju ekonomski impuls i podstiču razvoj. Industrijski parkovi su postali efikasni proizvodni habovi za organizovanje proizvodnih preduzeća u klastere. To su skupovi kompanija iz jedne industrije koje uz međusobnu dobru povezanost i saradnju generišu odlične poslovne rezultate. Unutar takvih zajednica zaposleni više ulažu u svoje znanje i veštine, razmena znanja i radne snage teče lakše, tehnološki napredak je brži, a proizvođačima obezbeđuje bolji nastup na tržištu.

INDIREKTNI UTICAJ INDUSTRIJSKIH PARKOVA

Kao centri industrijskog i proizvodnog razvoja, parkovi donose i potrebu za digitalnom transformacijom i sve većom potrebom za informacionim tehnologijama kao deo četvrte industrijske revolucije (automatizacija, razmena podataka, Internet of Things, cloud sistemi). Tehnološke inovacije postaju deo parkova, primenjuju se veliki data sistemi i razvija se “pametna” proizvodnja. Uvođenjem tehnologija u sistem rada, organizaciju i pružanje usluga, industrijski parkovi podstiču razvoj IT industrije u okruženju, privlače mlade ljude i stvaraju povoljno okruženje za pokretanje novih biznisa iz sfere informacionih tehnologija.

Važan uticaj industrijskih parkova na užu i širu zajednicu je privlačenje investicija u manje razvijene regije. Strateško pozicioniranje parkova može imati veoma širok ekonomski uticaj na razvoj oblasti koje do tada nisu imale dovoljno podsticaja i izvora za razvoj.

Takođe, svi pomenuti direktni i opipljivi uticaji na lokalnu zajednicu vremenom počinju da se prelivaju na šire područje. Sigurnost koju donosi ekonomsko jačanje i veća platežna moć kreiraju podsticajno okruženje u kojem potreba za novim proizvodima, poslovnim i kulturnim delatnostima nadmašuje osnovne ljudske potrebe.

INDUSTRIJSKI PARK KAO NAJBOLJA POSLOVNA ODLUKA

Velike mogućnosti za razvoj proizvodnje glavni su razlog premeštanja biznisa u industrijske parkove. Povoljno okruženje i uslovi prilagođeni potrebama proizvodnje vrlo brzo donose konkretne rezultate biznisima, ali to ne mora biti sve. Kao što smo pokazali, uticaj industrijskih parkova je daleko veći od onog koji pruža svojim stanarima.

Upravo taj širi društveno-ekonomski uticaj u Srbiji jedna je od najboljih preporuka industrijskog parka POBEDA smeštenog u Petrovaradinu. U manjoj zajednici, a na samo 3 kilometra od centra Novog Sada i blizine veoma kvalitetne i visoko kvalifikovane radne snage park POBEDA omogućiće i vam da brzo i jednostavno, a u okviru moderne platforme pokrenete proizvodnju u Srbiji i date svoj doprinos razvoju zemlje.