Zakaži posetu
PREUZMI BROŠURU

Slobodne zone i pogodnosti za kompanije

Slobodne zone i pogodnosti za kompanije

Slobodne zone su prostori osmišljeni kako bi se podstakla proizvodnja i trgovina, a smanjili troškovi i administracija. One stimulišu investicije u mnogim delatnostima, a posebno su interesantne za proizvodnju, skladištenje, logistiku i trgovinu.

Ovakvi koncepti su široko primenljivi u svim zemljama i odstupaju samo u odnosu na zakonske okvire države u kojoj se nalaze. Nalaze se na područjima sa mnogim geografskim prednostima za trgovinu i potpuno su infrastrukturno opremljeni.

U Srbiji su 2019. godine slobodne zone generisale oko 3 milijarde evra investicija, ostvarile 5 milijardi evra prometa sa preko 200 multinacionalnih kompanija i 37.000 zaposlenih.

Prednosti slobodnih zona

Poslovanjem u slobodnoj carinskoj zoni obezbeđuju se specijalne pogodnosti u oblasti poreza, uvoza, carine i administracije. U Srbiji je dodatna olakšica i slobodna trgovina sa Evropskom unijom, članicama EFTA, Ruskom Federacijom, Belorusijom, Kazahstanom, Turskom i Sjedinjenim Američkim Državama. Benefiti dostupni samo u slobodnim zonama omogućuju smanjenje troškova i brže poslovanje.

Kome su namenjene?

Slobodne zone posebno pogoduju biznisima koji se bave skladištenjem robe, uvozom sirovina i proizvoda, sklapanjem i daljim transportom. Ukidanjem nameta na procese rada, kompanijama se smanjuju troškovi, omogućava plasiranje robe po konkurentnijoj ceni, a pružaju se i povoljniji uslovi za nabavku sirovina i robe kompanijama van zone.

Slobodne zone imaju veliku ulogu u privlačenju investicija. Poslovanje u slobodnoj zoni ima indirektan uticaj i na lokalne kompanije, jer i one uživaju benefite ukoliko sarađuju sa firmama unutar slobodne zone.

Zaokruživanjem ovog procesa, kompanije smeštene u okviru slobodne zone mogu lakše da dostignu i održe svoj pun poslovni potencijal.